Sök

Elda trädgårdsavfall

Att själv elda sitt avfall är normalt sett inte tillåtet. Undantaget är mindre mängder trädgårdsavfall som kan eldas under förutsättning att röken inte orsakar störningar för omgivningen. Trädgårdsavfall är till exempel ris, kvistar och grenar. Kontrollera alltid brandriskläget innan du eldar.

Enligt Region Gotlands avfallsföreskrifter är det tillåtet att elda mindre mängder trädgårdsavfall, under förutsättning att röken inte orsakar störningar för omgivningen. Trädgårdsavfall är till exempel ris, kvistar och grenar.

Eldning av trädgårdsavfall är förbjudet inom områden med detaljplan under tiden 1 maj–30 september enligt lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifter. Syftet är att minska risk för störning inom tättbebyggt område.

Aktuell information för Gotland

Brandriskläget kan förändras snabbt. Du får alltid den senaste informationen om eldningsavrådan och eldningsförbud via vår automatiska telefonsvarare på nummer: 0498-20 38 00

Var rädd om igelkotten

Vid eldning av ris- och lövhögar, se till att ingen övervintrande igelkott ligger gömd. Flytta högen först eller lyft upp och kika. Ju längre riset legat på samma ställe, desto större är risken att igelkottarna ligger kvar.

Nya bestämmelser

Från och med den 18 februari 2025 gäller en ny lagstiftning som förtydligar att du som fastighetsägare får elda ditt eget trädgårdsavfall, under vissa förutsättningar.

  • Du får elda trädgårds- och parkavfall om det kommer från din fastighet
  • Eldning ska göras i mindre omfattning utan att störa grannar eller miljön
  • Eldning får inte strida mot kommunens regler

Hantering av trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall ska sorteras ut från annat avfall. Det kan antingen komposteras på den egna tomten eller lämnas till en återvinningscentral.

Kompostering

Du kan kompostera ditt trädgårdsavfall i exempelvis en låda med trä- eller metallväggar. Om du finfördelar trädgårdsavfallet med en kompostkvarn, och rör om då och då, går komposteringsprocessen snabbare. Vattna också om komposten verkar torr.

Läs mer på sidan Kompostering av hushållsavfall

Förhindra spridning av invasiva växter

Observera att speciella regler gäller för omhändertagande av invasiva växter. Bland annat ska växtavfall eller jord som kan innehålla delar från invasiva växter aldrig läggas i komposten eller i naturen. Vid transport ska delarna förvaras i förslutna säckar eller kärl.

Läs mer om invasiva främmande arter på Naturvårdsverkets webbplats

Förbjudet att elda övrigt avfall

Du får aldrig elda plast, textilier, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande material. Det finns en risk att grundvatten och mark förorenas. Röken från eldning av avfall kan vara hälsoskadlig för omgivningen och för dig själv. Avfallet ska lämnas till en återvinningscentral.

Att elda avfall är ett miljöbrott som kan leda till tillsynsavgifter, böter eller fängelse. Miljö- och byggnämnden är tillsynsmyndighet.

Kontakta oss

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 april 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt