Skräpplockardagar för skola, förskola och föreningar
För att minska nedskräpning och samtidigt öka källsortering och återvinning deltar Region Gotland i Skräpplockardagarna, en kampanj från den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Pressbild Håll Sverige Rent. Foto: Delta Studios
Skräpplockardagarna riktar sig till barn och unga i förskolor och skolor samt barn- och ungdomsföreningar. Det är ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor såsom nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätten – med miljötänk och hållbar utveckling i fokus. Målet är att skapa hållbara attityder som håller livet ut.
Anmälan till Skräpplockardagarna 2025
Skräpplockardagarna 2025 pågår mellan 3 mars och 31 maj. Från den 3 mars kan du som är pedagog eller lärare anmäla dina klasser, skolor, avdelningar och föreningar till Skräpplockardagarna på webbplatsen Håll Sverige rent. Även barn- och ungdomsledare kan anmäla sin förening.
Tänk på att först undersöka om din förskola, skola eller förening redan är anmäld. Vilka som är anmälda kan du se på Håll Sverige rents webbplats.
Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt ett digitalt pedagogiskt material ifrån Håll Sverige rent.
Efter anmälan genomför ni aktiviteten när det passar er under våren.
Ta hand om skräpet ni hittar
Ni kan samla allt skräp som ligger i naturen och på allmänna platser, utom grenar och ris.
Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Sortera och återvinn förpackningarna av papper, glas, metall och plast i ert vanliga miljörum eller vid en återvinningstation. Kom ihåg att återvinningsstationerna bara är till för pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, ofärgade glasförpackningar, färgade glasförpackningar och tidningar. Inget annat skräp hör hemma där.
Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart.
Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl behöver ni uppsöka en återvinningsstation eller en återvinningscentral.
Att tänka på när man plockar skräp med barn
Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, batterier och liknande bör en vuxen ta hand om. Vi rekommenderar att barn alltid har handskar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.
Farligt och skrymmande avfall
Skulle ni hitta skrymmande eller farligt avfall som bilbatterier, sprayburkar eller spillolja, låt en vuxen ta hand om det på ett aktsamt sätt och lämna det till återvinningscentralen. Om du uppger för personalen att du deltar i Skräpplockardagarna får du lämna in det gratis.
Kontakta oss via Region Gotlands Felanmälan eller via appen Felanmälan Gotland om ni inte har möjlighet att själv ta hand om det farliga eller skrymmande avfallet. Ta ett kort på skräpet och skicka in så tar vi hand om det.
Använd egna påsar
Tidigare har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa plastpåsar att plocka skräp i, något som har inneburit en stor kostnad för Håll Sverige Rent och som också har ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv. Sopsäckar och plastpåsar skickas därför inte längre ut. Ni som deltar uppmanas att använda er av egna påsar, korgar eller kärl från er verksamhet.
Region Gotlands deltagande skolor och förskolor kan beställa plastpåsar via den interna varuförsörjningen.
Skräpplockartips
- Ta med en påse eller något annat att plocka i
- Använd handskar, vantar eller plockpinne
- Tvätta händerna noga efteråt
- Ta hand om ditt insamlade skräp
- Fyll inte upp offentliga papperskorgar
- Sortera det gärna så gott du kan, eller släng det i brännbart
- Glöm inte att ha roligt och kanske ta med något gott att äta eller dricka!
Kontakta oss
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 20 mars 2025