Sök

FRUGO - Forsknings­samverkan för regional utveckling på Gotland

2024–2027 driver Region Gotland, Uppsala universitet och Tillväxt Gotland ett gemensamt projekt för ett stärkt näringsliv, en ökad forsknings- och utvecklingskapacitet och en hållbar utveckling på Gotland.

Två kvinnor står bredvid varandra och håller i mappar

Vad är FRUGO?

Forskningssamverkan för regional utveckling på Gotland är ett trippelhelixprojekt, där aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor tillsammans skapar grogrund för bättre forskningssamverkan.

Alla tre projektpartners, Region Gotland, Uppsala universitet och Tillväxt Gotland, har olika ingångar och drivkrafter för denna samverkan.

Genom forskningssamverkan ska ny kunskap bidra till ett stärkt näringsliv, ökad forsknings- och utvecklingskapacitet och en hållbar framtid på Gotland. Även projektpartners förmåga att samverka för ökade forskningssatsningar ska stärkas och en arbetsmodell för detta tas fram.

  • Tillväxt Gotland För gotländskt näringsliv handlar det om att samarbete med en forskare ger stöd i företagets utmaningar och ökar förutsättningarna för ny kunskap, resiliens, innovation och hållbar affärsutveckling.
  • Uppsala universitet För akademin och forskaren kan den praktiknära samverkan med gotländska företag ge nya insikter, kunskaper och data som stärker forskningen, liksom möjligheter att bygga nätverk och hitta långsiktiga samarbetspartners som i förlängningen kan söka större forskningsmedel gemensamt.
  • Region Gotland För offentlig sektor är forskningssamverkan en viktig del i att bygga ökad utvecklingskapacitet både i organisationen och i det gotländska samhället - ett bidrag till den regionala utvecklingsstrategin (Vårt Gotland 2040) och visionen om en kreativ ö med plats för hela livet.

På gång i projektet

Just nu pågår matchningsprocesser mellan företag och forskare. Både Region Gotland, Uppsala universitet och Tillväxt Gotland kommer hålla flera olika workshopar för att sänka trösklarna och bjuda in till projektet.

I workshoparna kommer vi både förklara projektmodellen samt tillsammans söka relevanta kopplingar mellan företagares problem och möjligheterna till forskningsbaserade undersökningar av dessa.

Nästa schemalagda workshop blir i höst. Vi återkommer med exakt datum senare.

Forskningssamverkan – hur går det till?

Projektets genomförandefas innefattar att adressera utmaningar med forskningsrelevans som har bäring på den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040 och dess genomförandeprogram. Utmaningarna finns både i näringslivet och inom Region Gotland och alla utmaningar ska kunna bidra till näringslivets hållbara utveckling. Tillväxt Gotland ansvarar, genom sina nära kontakter med näringslivet, för att ta fram flertalet utmaningar. Inom Region Gotland tas ett antal utmaningar fram genom olika interna nätverk och nyckelpersoner i förvaltningarna. Även de ska alltså ha bäring på näringslivet.

I projektet kommer totalt 28 utmaningar med forskningsrelevans att identifieras. Projektet bjuder in till ett antal aktiviteter i arbetet med att ta fram utmaningarna. Det handlar om företagsbesök, intervjuer, seminarier och workshops.

Projektets genomförandefas innefattar att hitta utmaningar med forskningsrelevans och som har bäring på den regionala utvecklingsstrategin och dess genomförandeprogram. Dessa identifieras hittas i näringslivet, med hjälp av Tillväxt Gotland, och inom Region Gotland, kopplat till regionens service och tjänster till näringslivet.

I projektet kommer totalt 28 utmaningar med forskningsrelevans att identifieras. Projektet bjuder in till ett antal aktiviteter för att identifiera möjliga utmaningar i näringslivet och inom Region Gotland. Det handlar om företagsbesök, intervjuer, seminarier och workshops.

De frågeställningar och utmaningar som har störst relevans och kapacitet bereds vidare och en matchningsfas inleds, där ett team av företag (branschorganisation), forskare och sakkunniga sätts ihop. Dessa arbetar sedan tillsammans under sex månader med en forskningsförstudie och resultatet samlas i en rapport. Totalt ska projektet genomföra 11 forskningsförstudier.

Resultatet från forskningsförstudierna sprids sedan i seminarium där ambitionen är att företrädare från både region, näringsliv och akademi deltar. På detta sätt nås det breda näringslivet av projektets resultat samtidigt som seminarierna innebär möjligheter att träffas och diskutera nya projekt.

Målgrupp

Projektets målgrupp är primärt små och medelstora företag på Gotland och sekundärt projektägare Region Gotland och partners Uppsala universitet och Tillväxt Gotland. Utöver dessa målgrupper har varje organisation fler målgrupper. För Uppsala universitet är forskare en given målgrupp och för både Tillväxt Gotland och Region Gotland finns också aktörer i det företagsfrämjande systemet med som en viktig extern målgrupp.

Arbetsmodell

Centralt i projektet är också att i skarpt läge utforska och optimera formerna för forskningssamverkan i trippelhelixformat. Projektets samverkansdelar innefattar allt från att hitta bästa sätt att identifiera utmaningarna, till berednings- och beslutsfaser samt former för spridning av förstudiernas och resultat och resultatet av samverkan. En arbetsmodell för alla tre organisationers olika delar i forskningssamverkan ska tas fram för att i senare skede kunna implementeras i ordinarie verksamhet efter projektets slut.

Förväntat resultat

Förväntat resultat på övergripande nivå, dvs förutom resultat från själva förstudierna, är det gotländska näringslivets, Uppsala universitets och Region Gotlands ökade förmåga till forskningssamverkan. Detta förväntas stärka partnernas respektive organisationer och bidra till en ökad FoU-kapacitet på Gotland, ökad attraktionskraft och stärkt kompetensförsörjning.
Värdet av samverkan i team i genomförandet av forskningsförstudierna kan också leda till fortsatt fördjupad samverkan och att extern finansiering söks för större forskningsprojekt.

Projektmål

Projektets mål är att stärka gotländska SME:er genom en ökad samverkan med akademi och offentlig sektor där ny kunskap bidrar till resiliens och en hållbar utveckling. I projektet etableras en arbetsmodell som stärker näringslivets, Uppsala universitets och Region Gotlands förmåga att samverka i forskningsprojekt samt skapa förutsättningar för nya forskningssatsningar, vilket är centralt för att stärka FoU-kapaciteten i det gotländska näringslivet.

Region Gotland

Projektledare: Vanja Stenius, tel 070-854 91 07, vanja.stenius@gotland.se  
Samverkansledare: Catrine Wikström, 070-477 67 21, catrine.wikstrom@gotland.se   

Uppsala universitet 

Samverkansledare: Gustav Melén, 070-386 99 47, gustav.melen@uu.se

Länk till Uppsala universitets sida om projektet.

Tillväxt Gotland

Processledare: Emma Sandsjö, 076-555 74 03, emma@tillvaxtgotland.se

Länk till Tillväxt Gotlands sida om projektet.

Projektets budget omfattar totalt drygt 13 miljoner kronor, varav 50 % finansieras av Region Gotlands 1:1-medel, 40 % av Europeiska regionala utvecklingsfonden samt 10 % medfinansiering i form av arbetad tid per projektpartner.

Projektnamn: Forskningssamverkan för regional utveckling (FRUGO)
Ärende-nr: RS 2024/916
Löptid: 2024-09-01 – 2027-12-31
Projektägare: Region Gotland
Projektpartners: Region Gotland, Uppsala universitet och Tillväxt Gotland
Finansiär: Europeiska regionala utvecklingsfonden: 40 %,
Region Gotland 1:1-medel: 50 %, Medfinansiering (arbetad tid/partner): 10 %

Om partnerskapet med Uppsala universitet

Ett väl fungerande samarbete mellan Region Gotland och Uppsala universitet är viktigt för Region Gotlands, universitetets och hela Gotlands utveckling. Regionen och universitet har samarbetat i ett strategiskt partnerskap sedan 2017. Det är ett samarbete för långsiktigt kunskapsutbyte mellan organisationerna.

 

Logotyper för Region Gotland, Tillväxt Gotland och Uppsala Universitet-

Kontakta oss

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 juni 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt