Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Om Fenomenalen

Fenomenalen vill inspirera och utveckla naturvetenskap, teknik och matematik för barn, ungdomar och vuxna.

Världen, Sverige och Gotland står inför många framtida utmaningar. Morgondagens utmaningar tillhör kommande generationer naturvetare: experter, vetenskapsmän, forskare, matematiker och biologer. Här fyller Fenomenalen och alla Sveriges Science Centers en jätteviktig funktion. På Fenomenalen väcks kanske den första lusten för naturvetenskap, teknik och innovation och det är här vi möjliggör framtidens problemlösare.

Så vad är det vi gör?

Varje år kommer omkring 20 000 besökare till oss. Utöver det tar vi årligen emot 4 000 elever med sina förskole- och skolklasser.

Fenomenalen fortbildar lärare inom naturvetenskap och teknik. Vi tar också emot företag som vill utveckla sin personal genom lek, samarbeten och nya lösningar.

Fenomenalen är en del av föreningen Svenska Science Centers. Vi är 20 aktörer runt om i Sverige och tillsammans möter vi 1,5 miljoner nyfikna besökare varje år.

Fenomenalen är en del av Region Gotlands utbildnings- och arbetslivsförvaltning.

Historia

Fenomenalen startade 1989 med målet att intressera barn och unga för naturvetenskap, teknik och matematik. I 24 år höll vi till på Gotlands Museum på Strandgatan i Visby.

År 2013 flyttade vi till ett eget hus på Skeppsbron i Visby hamn.

Svenska Science Centers

Fenomenalen är med i Svenska Science Centers ­– en medlemsförening som företräder, främjar och utvecklar branschen, Med 20 science centers över hela landet är vi en samlad nationell resurs för livslångt lärande.

Vi arbetar tillsammans för att ge barn, unga och allmänhet, oavsett bakgrund, möjlighet att öka sitt vetenskapliga kapital genom kunskap inom naturvetenskap, teknik och matematik samt stärkta förmågor inom entreprenörskap och innovationsutveckling.

Svenska Science Centers vill inkludera fler och på så sätt bidra till en bredare bas för Sveriges kompetensförsörjning.

Svenska Science Centers

Kontakta oss

Fenomenalen Science Center

Skeppsbron 4

621 57 Visby

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2024