Övrig tillsyn av bebyggd miljö
För åtgärder som varken kräver lov eller anmälan finns ändå krav i plan- och bygglagstiftningen som fastighetsägaren måste leva upp till.
Byggnader som inte är säkert uppförda, ventilation som är undermålig och hissar som inte fungerar är saker som påverkar vår boendemiljö negativt. Miljö- och byggnämnden ansvarar för att se till att plan- och bygglagstiftningen efterlevs och detta arbete är viktigt för att säkerställa att vi har en god bebyggd miljö och en bra boendemiljö.
Områden för tillsyn
Tillgänglighet på allmänna platser och i publika lokaler
Allmänna platser och publika lokaler ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. På allmänna platser och i lokaler dit allmänheten har tillträde ska hinder som är enkla att avhjälpa åtgärdas. Kravet gäller om det med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa hindren.
Mer information finns på Boverkets hemsida.
Hissar och andra motordrivna anordningar
Ägaren till en hiss (även rulltrappa) eller motordriven anordning (till exempel linbanor, liftar, motordrivna portar) ska se till att den drivs, sköts och underhålls på ett sätt så att den är säker att använda, sköta och kontrollera. I ansvaret ingår att se till att kontroller görs regelbundet.
Mer information finns på Boverkets hemsida.
Obligatorisk ventilationskontroll, OVK
Syftet med obligatorisk ventilationskontroll, OVK, är att säkerställa ett tillfredsställande inomhusklimat i byggnader och se till att ventilationssystemet fungerar som det ska.
Den som äger en byggnad ansvarar för att OVK utförs regelbundet i enlighet med gällande bestämmelser. Byggnadens ägare ansvarar för att vidta de åtgärder som behövs för att ventilationssystemet fungerar, underhålls och att åtgärda fel och brister som upptäcks vid en besiktning. När och hur ofta OVK ska genomföras framgår ur Boverkets föreskrifter.
Individuell mätning och debitering, IMD
Individuell mätning och debitering, IMD, innebär att uppvärmning och tappvarmvatten mäts separat på lägenhetsnivå i flerbostadshus.
Syftet är att skapa en medvetenhet om energianvändningen genom sänkt innetemperatur (IMD värme) och minskad användning av tappvarmvatten (IMD tappvarmvatten).
Du som äger ett flerbostadshus ansvarar för att installera mätare för att värme och tappvarmvatten mäts separat på lägenhetsnivå. Kravet gäller de byggnader som har sämst energiprestanda där primärenergitalet överstiger 200 kWh/m2.
Miljö- och byggnämnden ansvarar för tillsynen av system för individuell mätning och debitering, IMD.
Mer information finns på Boverkets hemsida.
Lekplatser
Det är viktigt att lekplatser är säkra och tillgängliga för alla barn, därför finns det regler i plan- och bygglagen som fastighetsägaren behöver följa. De bestämmer hur lekplatser ska anläggas, ändras och skötas och det är miljö- och byggnämnden som ska se till att dessa regler följs. De lekredskap som finns på lekplatser behöver leva upp till produktionssäkerhetslagen som ställer krav på säkerheten. Eftersom lekredskap är produkter är det Konsumentverket och inte miljö- och byggnämnden som ansvarar för tillsynen av dessa.
Mer information finns på Boverkets hemsida samt på konsumentverkets hemsida.
Övrig tillsyn
Åtgärder som varken kräver lov eller anmälan måste ändå utföras enligt plan- och bygglagstiftningen. Åtgärden ska utföras så att den uppfyller tekniska egenskapskrav, så som till exempel tillgänglighets- eller brandskyddskrav och att åtgärden utförs varsamt så att byggnaden eller byggnadsverket inte förvanskas.
Preskriptionstid
Preskriptionstiden på 10 år gäller inte för åtgärder som du enligt plan- och bygglagen har skyldighet att uppfylla. Miljö- och byggnämnden kan ingripa med ett föreläggande avseende till exempel att OVK inte genomförts, att en allmän plats inte är tillgänglig eller att mätare för tappvarmvatten inte installerats även om det förflutit mer än 10 år. Följande förelägganden kan bli aktuella:
- Föreläggande om åtgärd. Kan riktas mot exempelvis ägare, nyttjanderättshavare och miljö- och byggnämnden kan vid behov besluta att föreläggandet ska gälla omedelbart, även om det inte vunnit laga kraft. I ett förläggande om åtgärd ska det framgå när åtgärden ska vara utförd.
- Förbud. Om byggnadsverket har brister som kan äventyra säkerheten för de som vistas i eller i närheten av byggnaden, kan miljö- och byggnämnden förbjuda användning av byggnadsverket. Ett sådant beslut gäller omedelbart trots att det inte vunnit laga kraft om inte nämnden beslutar något annat.
- Vite. Vissa förelägganden, till exempel åtgärdsföreläggande och rivningsföreläggande kan förenas med ett vite, som döms ut om den försumlige inte utfört åtgärden inom den tid som miljö- och byggnämnden angett. Viten regleras i viteslagen och nämnden ansöker om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen.
Misstänker du att plan- och bygglagstiftningen inte efterlevs?
Om du misstänker att plan- och bygglagstiftningen inte efterlevs meddelar du det till oss.
Använd gärna vår e-tjänst för anmälan av olovlig åtgärd.
Om du hellre vill skicka in din synpunkt via post för du det till:
Miljö- och byggnämnden
621 81 Visby
Då behöver du skicka in följande uppgifter:
- Adress och/eller fastighetsbeteckning där överträdelsen skett
- En karta som beskriver var på tomten/fastigheten någonting görs
- En beskrivning av åtgärden, och om den pågår eller inte
- Gärna en eller flera bilder på åtgärden
- Dina kontaktuppgifter, om du vill ha direkt svar från oss. Du kan också välja att vara anonym.
Vad händer när jag lämnat in en synpunkt?
Miljö- och byggnämnden granskar inkommen synpunkt och bedömer därefter om den påstådda överträdelsen strider mot plan- och bygglagen. Om miljö- och byggnämnden fastställer att det rör sig om olovliga byggåtgärder som regleras i plan- och bygglagen upprättas ett tillsynsärende för vidare utredning. Har det skickats in synpunkt med kontaktuppgifter kommer bekräftelse skickas ut till denne när tillsynsärendet upprättats.
Allmän handling
Observera att alla uppgifter eller handlingar du lämnar i din tillsynsanmälan blir offentliga. Det betyder att alla har möjlighet att ta del av dem. Om du av någon anledning vill vara anonym är det viktigt att du inte lämnar några uppgifter som kan spåras till dig, då de inte kan tas bort i efterhand. Väljer du att vara anonym så kan vi inte återkoppla till dig i ärendet. Det säkraste sättet att vara anonym är att skicka ett vanligt brev till oss. Du kan också ringa till bygglovs kundtjänst.
Tillsyn som hanteras av andra
Det kan vara svårt att veta vem som ansvarar för vad. Nedan listas en del tillsyn som hanteras av andra instanser än inom avdelning bygglov.
Jordabalken för frågor om egendom
Många tvister mellan grannar rör sådant som inte regleras av plan- och bygglagen utan regleras av jordabalken, till exempel grenar som hänger över tomtgräns.
Störande buller
Det är byggherren som ansvarar för eventuellt buller som uppstår. I första hand ska du prata med fastighetsägaren om du störs och om det är en verksamhet som orsakar störningen så vänder du dig till utövaren. Vid återkommande störningar kan du vända dig till miljö- och hälsoskydd vid Region Gotland.
Inomhusmiljö
Det är fastighetsägaren som ansvarar för en god inomhusmiljö. I första hand ska du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. De ska då få en viss tid på sig att undersöka problemet och föreslå en lösning. Om problemet kvarstår kan du kontakta miljö- och hälsoskydd vid Region Gotland.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 oktober 2024